MAXİON İNCİ JANT GRUBU, SUYUN DEĞERİNİ BİLİYOR
Yenilenebilir enerji, yeşil gaz, su geri dönüşüm ve arıtma sistemleriyle çalışarak ürünlerini çevreye en az etkiyle üretmeye odaklanan Maxion İnci Jant Grubu, fabrikalarında su tüketiminin azaltılmasına yönelik birçok projeyi hayata geçiriyor. Satın alma aşamasında su ayak izi düşük ürünler almaya özen gösteriyor.
Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre dünya çapında 3 milyardan fazla insan, ulusal sınırları aşan suya bağımlı halde yaşıyor. Ancak nehirleri, gölleri ve yeraltı sularını komşularıyla paylaşan 153 ülkeden yalnızca 24’ü, ortak sularının tamamı için iş birliği anlaşmaları yapıyor. İklim değişikliğinin etkileri ve küresel nüfus arttıkça en değerli kaynağımızı koruma ve muhafaza etme etrafında birleşmemiz gerekiyor. Su, ekonomik, toplumsal ve insani gelişimi desteklemek için yaşamsal önem taşımakta ve önemli bir güç görevi görmektedir. İklim değişikliği ve çevre kirliliği gibi konulara dikkat çekmeyi amaçlayan Dünya Su Günü’nün bu yılki teması ise “Barış için su”.
Suyun değerini biliyoruz
Maxion Jant Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Zaim, sürdürülebilir bir gelecek için suyun çok değerli olduğunu bildiklerini ve su tüketimini azaltmak için önemli aksiyonlar aldıklarını söyledi. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak adına bugünden çalıştıklarını belirten Zaim, “Ürün litresi başına deşarj edilen atık su miktarını kontrol ediyoruz ve faaliyetlerimiz sonucu üretilen atık suyu azaltmak için projeler geliştiriyoruz. Suyu geri kazandırma projeleri ile raporlama kapsamındaki faaliyet gösterdiğimiz ülkeler genelinde, bugüne kadar kullandığımız suyun yaklaşık yüzde 30’unu geri kazandık. Yatırım ve projelerimizle suyu her geçen gün daha verimli kullanıyoruz. MOSB (Manisa Organize Sanayi Bölgesi) arıtma sistemine dâhiliz. Fabrikalarımızda su tüketiminin azaltılmasına yönelik çalışmalarımızın yanında sosyal etki kapsamında öncesinde 11 ülkede yürütülen Su kaşifleri projesinin Türkiye yürütücülüğünü yaptık. Çevre duyarlılığını küçük yaşta aşılayan Su Kâşifi programı ile toplamda 2300 kişiye ulaşarak su konusunda kalıcı bir farkındalık artışı sağladık. Birleşmiş Milletler Impact 2030’un Dünya’nın En Büyük Dersi iş birliğiyle geliştirdiği Küresel Amaçlar İçin Çalışanlar programına Türkiye’den dahil olan ilk ve tek şirketiz” dedi.
2040’a kadar karbon nötr bir tedarikçi olmayı hedefliyor
Maxion İnci Jant Grubu’nun sürdürülebilirlik ajandasında Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı da destekleyecek şekilde üretimde ve tedarik zincirinde karbon ayak izini azaltmak yer alıyor. Grup, ana ortağı Maxion Wheels’in Yol Haritası Sıfır (Roadmap Zero) vizyonu içinde yer alıyor ve 2040 yılına kadar karbon nötr olma hedefine doğru ilerliyor. Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin imzacısı olmayı taahhüt ediyor. Kapsam1 ve 2 emisyonlarını 2025 yılına kadar yüzde 30, 2030 yılına kadar yüzde 70 azaltmayı, 2030 yılına kadar kullandığı enerjinin yüzde 90’ını yenilebilir enerji kaynaklarından temin etmeyi hedefliyor. Bu hedeflerle Avrupa Birliği’nin Fit For 55 stratejisini de destekliyor.
Maxion İnci Jant Grubu Hakkında
Temelleri 1968 yılında atılan Maxion İnci Jant Grubu, dünyanın en büyük jant üreticisi Brezilyalı Maxion Wheels ve İnci Holding iştiraki olan Maxion Jantaş ve Maxion İnci şirketlerinden oluşmaktadır. Toplamda 1800 kişiye istihdam sağlayan Grup, yıllık yaklaşık 13 milyon jant üretim kapasitesine sahiptir. 5 kıtada 60’ın üzerinde ülkeye ihraç ettiği alüminyum ve sac jant, cirosunun %70’ni oluşturmaktadır. Grup, 1968’de yapmaya başladığı yatırımlarla, jant üretiminde Ege Bölgesi’nin markalaşmasına öncülük etmiştir. Bugün, Avrupa’da tek lokasyonda en geniş ürün yelpazesine sahip jant üreticisi konumundadır.
Ticari ve ağır vasıta sac jant üretimi yapan Maxion Jantaş, ülkemizde ağır vasıta ticari araçlar için jant üretimi konusunda açık ara lider konumdadır. 2022’de açılan 2.fabrikası sonrasında bugün yıllık 3 milyon jant üretim kapasitesine sahiptir.
1992’de binek ve hafif ticari araç sac jant üretimi için kurulan Maxion İnci A.Ş. ise Maxion İnci Çelik İşletmesi ile bugün yıllık 5 milyon jant üretim kapasitesine sahip Türkiye’nin lider ve en büyük binek ve hafif ticari sac jant üreticisi konumundadır.
Maxion İnci Alüminyum İşletmesi ise 2006’dan bu yana binek ve hafif ticari araçlara alüminyum jant üretmektedir. 2012’de ikinci alüminyum fabrikasının devreye alınmasıyla birlikte bugün toplam 4,5 milyon alüminyum jant üretim kapasitesine sahiptir.
Dijital Dönüşüm, İnovasyon, Operasyonel Mükemmellik ve İnsan Kaynakları uygulamalarında ulusal ve uluslararası ödüle sahip birçok proje ile öncü konumda olan Grup, sürdürülebilirlik ve Çeşitlilik-Kapsayıcılık kültürü ile geleceğin otomotiv tedarik sanayisine güçlü adımlarla ilerlemektedir. Toplumsal Etki Programı kapsamında gönüllüleri ve farklı STK işbirlikleri ile topluma dokunmaya devam etmektedir.