SHELL & TURCAS ENERJİSİNİ GÜNEŞTEN ALAN İSTASYON SAYISINI 3’E ÇIKARDI

Gerçekleştirdiği yenilikçi yatırımlarıyla Türkiye’de akaryakıt sektörüne öncülük eden Shell & Turcas, ülke çapında elektriğini güneş enerjisinden sağlayan istasyon sayısını artırıyor.  

Shell & Turcas, Ankara Küçükesat Shell istasyonundan sonra Ankara OSB ve Güzelyalı İzmir Shell istasyonlarını da elektriğini güneş enerjisinden sağlayan istasyonlara dönüştürdü. Shell & Turcas böylece ülke çapında elektriğini güneş enerjisinden sağlayan istasyon sayısını 3’e çıkardı.

Shell & Turcas, karbon ayak izini azaltacak çevreci yatırımlarına devam ediyor. Doğaya saygılı yatırım hamleleriyle Türkiye’de akaryakıt sektörüne öncülük eden Shell & Turcas, Ankara Küçükesat istasyonundan sonra, biri İzmir, biri de Ankara olmak üzere iki istasyonunu daha elektriğini güneş enerjisinden sağlacak şekilde dönüşümünü sağladı. Shell & Turcas böylece ülke çapında elektriğini güneşten alan istasyon sayısını 3’e yükseltti.

 

Shell & Turcas’ın Ankara OSB Shell İstasyonu’nda, 39.42kWp kurulu güce kadar ulaşabilen güneş enerjisi sistemiyle 53 bin 60 kilovatsaat elektrik üretilecek ve istasyonun ihtiyacının yaklaşık yüzde 19.14‘i karşılanacak. Shell Ankara OSB İstasyonu’nun dönüşümü için 270 watt gücünde 146 adet güneş paneli kullanıldı.

Yıllık yaklaşık 98 bin kilovatsaat olan enerji tüketiminin yüzde 30.5’sini güneş enerjisinden sağlayacak olan Shell İzmir Güzelyalı İstasyonu’nun dönüşümü için de 270 watt gücünde 78 adet güneş paneli kullanıldı.

Enerjisini güneşten alan toplam 3 istasyon sayesinde, her yıl çevreye olan katkı katlanarak büyüyecek ve 10 yılda 2000’den fazla ağaç doğaya kazandırılacak.

 Semih Genç: Solar enerji üreten istasyonlarımızı üçledik

Shell & Turcas Perakende Satışlar Yatırım Direktörü Semih Genç, şirketin alternatif enerji yatırımları hakkında şunları söyledi: “Türkiye’de elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden sağlayan ilk istasyonumuz olan Shell Küçükesat istasyonundan sonra Ankara OSB ve İzmir Güzelyalı’daki Shell istasyonlarını güneş panelleri ile donattık. Gerçekleştirdiğimiz bu yatırım sayesinde Shell & Turcas bünyesinde faaliyet gösteren ve elektriğini güneşten elde eden istasyon sayısını üçe çıkardık. Enerji dönüşüm sürecindeki yatırımlarımızı, misafirlerimizin ihtiyaç ve beklentilerini dikkate alarak Shell’in uzmanlığı ile en hızlı şekilde devreye alıyoruz.”

Net karbon ayak izini azaltma çalışmaları çerçevesinde istasyonlarında birçok yeniliği hayata geçiren Shell & Turcas, bugüne kadar Türkiye’deki istasyonlarında aydınlatma sistemlerini değiştirerek, toplam karbon salınımı yılda 1.200 ton azalttı ve 2.601,5 MWh enerji tasarrufu sağladı. Shell & Turcas, gerçekleştirdiği bu proje ile Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) tarafından düzenlenen İstanbul Karbon Zirvesi’nde ‘Düşük Karbon Kahramanı’ ödülüne layık görüldü.

Dünya çapında net karbon ayak izini azaltmaya yönelik hedeflerini belirleyen ilk uluslararası petrol ve gaz şirketi olan Shell, ürünlerdeki Net Karbon Ayak İzini 2050 yılına kadar yüzde 50 azaltmayı hedefliyor.

Bu hedefe ulaşabilmek için Shell, yenilenebilir enerji, biyoyakıt, hidrojen, LNG ve elektrik gibi karbon yoğunluğunu azaltmak üzere tüm dünyada portföyünü çeşitlendiriyor.

Aynı zamanda enerji kaynaklarının daha verimli kullanılmasına ve orman, sulak alan ve diğer ekosistemlere büyük ölçekli yatırım yapıyor. Önümüzdeki üç yıl boyunca doğal ekosistemlerin yenilenmesine ve küresel çapta orman varlığının artırılmasına yönelik çalışmaları için toplam 300 milyon dolar harcayacak. Bu yatırım kapsamında; Shell, Hollanda’da gelecek 12 yıl içerisinde 5 milyondan fazla ağaç, İspanya’da ise 2019 yılının sonuna kadar 300 hektarlık alanda 300 bin ağaç dikimini gerçekleştirecek. Shell’in Hollanda ve İspanya’daki projelerinin beş yıl içerisinde karbon kredisine dönüşmesi bekleniyor.

Bunlara ek olarak Shell, Avusturalya’da  yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan 800 hektarlık bir orman gençleştirme projesi ve  Malezya’da doğal tabiatın korunması, restorasyonu ve iyileştirilmesine yönelik de çalışmalar başlattı.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir